lördag 30 mars 2013

Bevisa att (S) är "antikapitalistiskt"

Socialdemokratin har lämnat walk-over i debatten om den ekonomiska kris som just nu härjar i södra Europa. Det är oacceptabelt om partiet med trovärdighet ska framstå som ”antikapitalistiskt”, som föreslås i det nya partiprogrammet inför kongressen i Göteborg 3-7 april. Det räcker inte med att tjudra kapitalets trojanska hästar inom välfärdssektorn. Om partiet ska återta initiativet i hela samhällsdebatten och segra i såväl EU-val som riksdagsval 2014 så krävs det en kraftfull offensiv mot hela det kapitalistiska system som med sina spekulationer nu håller på att undergräva demokratin i Europa där demokratin en gång uppfanns.   

Ekonomins globalisering, driven av de stora industrikoncernerna och finansbolagen, har skapat en spekulationsekonomi helt utan motsvarighet i världshistorien, vilket i sin tur utlöst den permanenta, globala ekonomiska kris som under de tre senaste decennierna ständigt förflyttats mellan nationer, världsdelar och marknader.
Den ekonomiska krisen har tvingat regeringar och parlament, höger- såväl som vänsterdominerade, att pressa tillbaka och avveckla välfärdsreformer. För högern är krisen jämförelsevis problemfri eftersom de växande ekonomiska klyftorna och arbetslösheten gynnar och stärker deras väljargrupper, samtidigt som extremhögern vinner terräng i Europa. Men för socialdemokratin är den förödande. På kort sikt är krishanteringen nödvändig och oundviklig. Alternativet är finansiellt kaos. Men socialdemokratin måste nu formulera en långsiktig strategi som återger demokratin kommandot över ekonomin.

Förre statsministern och partiordföranden Ingvar Carlsson fick i Svenska Dagbladets den 7 maj 2012 frågan: Kan politikerna stå emot globaliseringens ekonomiska krafter?
Ingvar Carlsson, som föreslagit ett ekonomiskt säkerhetsråd inom FN, svarade: Detta är den fråga som oroar mig allra mest! Nationalstatens metoder fungerar dåligt och politiken har för litet att sätta emot kapitalets makt. Vi som tror på politiken har ett stort ansvar i partier och fackföreningar att utforma strategier. Här finns mycket kvar att göra. Politiken måste fungera på fyra nivåer: lokalt, nationellt, europeiskt och globalt.

”Den globala marknadsekonomin har vuxit ifrån nationalstaterna” förklarar Ulf Dahlsten, som var Olof Palmes statssekreterare och numera är rådgivare till tankesmedjan Global Utmaning och forskare vid London School of Economics. Men han tror mera på en från FN fristående global rättsordning med uppgift att ”både hantera det globala kapitalistiska systemets avigsidor och återge nationalstaterna mer av makten över sina inhemska villkor”.  
Från Tyresö Arbetarekommun kräver vi nu i en motion att partikongressen ger partiledningen i uppdrag att utarbeta en strategi för demokratins globalisering. Uppdraget bör konkretiseras i Framtidskontraktet för att socialdemokratin ska göra rätt för epitetet ”Framtidens parti”. Stockholms Läns kongressdelegation har enhälligt ställt sig bakom motionen.

Bror Perjus
Ombud för Värmdö, Tyresö och Nynäshamn. Stockholms Läns föredragande i internationella frågor vid kongressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar