fredag 21 juni 2013

Läkarrevolten ökar sprängkraften!


Vinster och toppstyrning

har större sprängkraft än väntat

 

Miljöpartiets ledning fick stryk av sin kongress på grund av en allt för okritisk inställning till privatiseringar och vinster i välfärden. Kommunal fick stryk av sin kongress av samma skäl. Socialdemokraternas ledning klarade sig undan ett nederlag genom skickliga förberedelser och ett snabbfotat agerande under partikongressen i Göteborg i april.

Men det är inte enbart privatiseringar och vinster som skapar problem inom skolan, sjukvården och äldreomsorgen. Toppstyrda styrsystem som härmar marknadsekonomiska metoder är ett minst lika allvarligt problem inom såväl privata som offentliga sektorn. Och nu revolterar läkarna mot sådana styrsystem inom sjukvården.

Framtidens välfärd måste helt enkelt organiseras på ett mycket bättre sätt. En viktig utgångspunkt måste vara att ge befria lärare, sjukvårds- och omsorgspersonal ett betydligt större inflytande över hur deras arbete ska utformas. Det är samtidigt en metod att befria välfärdssektorn från byråkrati och toppstyrning.

För socialdemokratin finns det all anledning att kraftfullt skärpa kritiken mot privatiseringar och marknadsekonomiska styrmedel. Den här frågan har betydligt större politisk sprängkraft inför valet 2014 än vad både partiledningar och fackliga ledare i dagsläget inser eller vågar medge ens inför sig själva.

Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar