söndag 4 december 2016

Just nu avgörs den svenska socialdemokratins framtid, och mer än så!


Just nu avgörs den svenska socialdemokratins framtid, men även vårt lands framtid och kanske även Europas, för att inte säga hela världens framtid. Många tycker säkert att det är att ta i och att överskatta den svenska socialdemokratins betydelse. Men faktum är att det svenska valet 2018 kommer att ha stor, kanske avgörande betydelse i en tid då högerpopulism och högerextremism, med förakt för demokrati och människovärde, växer sig allt starkare över hela världen.

Därför räcker det inte för svensk socialdemokrati att vinna valet 2018!

Vi måste också vinna valet genom en kraftfull valrörelse för jämlikhet, jämställdhet och alla människors lika värde. En övertygande valseger med det huvudbudskapet kan ge människor i vårt land, men också i vår omvärld hopp om en helt annan färdriktning än den som vi upplever idag.

Och varför avgörs det just nu?

Jo, nu pågår nämligen val av 350 ombud till ordinarie partikongress som hålls den 8-12 april nästa år på Svenska Mässan i Göteborg. Debatt och beslut vid kongressen avgör socialdemokratins huvudbudskap i valrörelsen 2018.

Och vilka som väljs som ombud bestämmer inriktningen på debatt och beslut vid partikongressen. Det är så partidemokratin fungerar. Ofta beskrivs socialdemokratin som en monolit där alla beslut fattas av den högsta ledningen och att medlemmarna därefter bara nickar och röstar ja.

Så fungerar det inte!

Valet av ombud till partikongressen har föregåtts av intensiva politiska diskussioner i socialdemokratiska föreningar, arbetarekommuner och partidistrikt. Massor av medlemmar har skrivit motioner, förslag till partikongressen. Motionerna har behandlats av styrelser och i medlemsmöten.

Några av motionerna har fått avslag lokalt. Men närmare 2 000 motioner har antagits och skickats vidare till partikongressen, för att tillsammans med rapporter och utlåtanden över motionerna från partistyrelsen bilda underlag för intensiva debatter under fem dagar.

Så fungerar det!

Den som deltagit i partikongresser vet att väl pålästa ombud, skickliga talare och intensivt engagerade partimedlemmar avlöser varandra i talarstolen, med väl formulerade och tunga argument. Partistyrelsens alla ledamöter lyssnar väldigt noga, går ibland in i debatten, vinner ibland men förlorar också ibland omröstningar i avgörande frågor.

Så formas i Göteborg den 8-12 april 2017 budskapet inför valrörelsen 2018.

Från Tyresö har vi skickat flera motioner. Den kanske allra viktigaste handlar om att alla enskilda partimedlemmar måste bli ännu effektivare, ännu bättre, ännu vassare i sin argumentation för en socialdemokratisk valseger, genom en landsomfattande studiecirkel inom partiet på temat ”Det jämlika samhället”.

Det är med ett huvudbudskap om jämlikhet, jämställdhet och alla människors lika värde vi kan och måste möta högerpopulister och högerextremister vars budskap är det motsatta, ökade ekonomiska klyftor och uppdelning av människor på grund av religion, hudfärg och härkomst.

…och så en sak till!

Modern samhällsforskning visar att det jämlika samhället är både ekonomiskt och socialt överlägset det ojämlika samhället. Det är systematiska politiska reformer för ett mera jämlikt samhälle som skapar en ekonomisk utveckling som tryggar framtiden för våra barn och barnbarn. Det är också så vi kan skapa resurser och möjligheter för att lösa de avgörande klimat- och miljöproblem vi står inför.   

Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar