lördag 26 november 2016

Gå till val 2018 på budskapet om "alla människors lika värde"

Tyresö Arbetarekommun anser att Socialdemokraterna Arbetarepartiet i Sverige ska gå till val på ”ett kraftfullt budskap som bygger på våra historiskt grundläggande idéer om demokrati, jämlikhet, jämställdhet och alla människors lika värde”.
    Med det budskapet ”kan vi övertyga väljare inom alla samhällsskikt och i alla åldrar”. 
    Med det budskapet kan vi vinna valet 2018 och ”återta socialdemokratins ställning som den dominerande kraften i svensk politik”.
    Så står det i en av de motioner som jag skrivit och som Tyresö Arbetarekommunen beslutat skicka vidare som sin egen till partikongressen den 8-12 april 2017 i Göteborg.
    Genom en övertygande valseger kan ”vi dessutom, som förebild bidra till att skapa nytt hopp om respekt i vår omvärld för” dessa principer.

Men kan den svenska socialdemokratin gå till val på huvudbudskapet ”alla människors lika värde” med den strama flyktingpolitik som genomförts och vår handelspolitik som från tid till annan kräver en viss återhållsamhet utrikespolitiskt?
    Ja, absolut!
    Vem ska annars stå upp för människovärdet?
    Det fanns uppenbarligen ingen möjlighet att fortsätta med den generösa flyktingpolitik vi hade och som innebar att 160 000 flyktingar kom till Sverige på kort tid hösten 2015. Det innebar och innebär fortfarande en påfrestning på skolor, socialtjänst och bostadssektorn.
    Men det hade vi klarat!
    Det beror helt på vad man jämför med.
    Grekland och Turkiet är länder med mycket lägre levnadsstandard, hårdare tryck på välfärden i sina samhällen och oerhört mycket större klyftor och orättvisor, samtidigt som de tagit emot jämförelsevis betydligt fler flyktingar än vi. För att inte tala om det helvete som drabbar människor i krigets Irak, Syrien och andra delar av mellanöstern…
    Men avgörande för den svenska åtstramningen av flyktingpolitiken var att en fortsatt flyktingström hade medfört att högerextremismen ökat ännu mera och utgjort ett ännu större hot mot demokrati, jämlikhet och rättvisa i vårt land än den gör nu. Kanske hade vi, utan åtstramning av flyktingpolitiken, haft en högerregering redan idag, med Sverigedemokrater som ministrar.

Kom ihåg att de borgerliga och Sverigedemokraterna har en stor majoritet i riksdagen och kan fälla regeringen vilken dag som helst.
    Efter statsminister Stefan Löfvens möte med kungahuset i Saudiarabien hördes röster som att ”nu kan vi inte prata om feminism” längre. I samband med att näringsminister Mikael Dambergs besökte Filippinerna och öppnade en svensk ambassad där, så talar Human Rights Watch om medhjälp till ”brott mot mänskligheten”.
    Faktum är att en regerings företrädare alltid tvingas hantera motsägelser och ta svåra beslut. Inte minst som medlem i FNs Säkerhetsråd måste den svenska regeringen föra dialog med även de allra mest vidriga regimerna i världen. Avvägningarna kan vara svåra och ibland inte helt acceptabla för oss som partimedlemmar och väljare. Men vi måste alltid tänka på vad som är alternativet.
    Dessutom har vi, var och en, ett eget, individuellt ansvar att argumentera och försvara ”alla människors lika värde” för våra grannar, släktingar, vänner och bekanta. Det är vårt ansvar som partimedlemmar över hela landet att försvara vårt partis värderingar!
    Vi socialdemokrater kan inte sluta att kämpa för ”feminism” och ”mänskliga rättigheter”, därför att regeringens företrädare talar med och besöker regimer som vi starkt ogillar.
    Vem ska i så fall försvara de ”mänskliga rättigheterna”?
    Blir det bättre om vi socialdemokrater tystnar?
    I dagens värld är det viktigare än någonsin - efter nazismens framväxt i Europa på 1930-talet och andra världskrigets brutala människoslakt - att försvara ”alla människors lika värde”.
    Därför måste det bli ett huvudbudskap i den svenska socialdemokratins valrörelse 2018.

Bror Perjus

fredag 25 november 2016

Varsågod, min erfarenhet som envis, partitrogen gräsrotsaktivist!


Till den socialdemokratiska partikongressen har jag skrivit sex motioner som jag gärna vill agitera för vid kongressen i Göteborg den 8-12 april 2017.
    En av motionerna tar upp vårt förslag om en landsomfattande studiekampanj inom partiet på temat ”Det jämlika samhället” – ett förslag som Stockholms Läns Partidistrikt redan ställt sig bakom. Nu tar vi förslaget vidare till Partikongressen för att få med partiet i hela landet. Jag tror att en sådan studiekampanj i partiet kan avgöra valet till vår fördel 2018.
    I en annan motion föreslår vi en statlig utredning om sambandet mellan sämre arbetsvillkor och ökande sjuktal, i en tredje motion kräver vi stopp på de eländiga visstidsanställningarna. Två motioner med ett alldeles logiskt och tydligt samband. I en fjärde motion säger vi nej till kärnvapen och Nato-medlemskap.
    Alla de här motionerna har Tyresö Arbetarekommuns medlemsmöte ställt sig bakom enhälligt.
    Ytterligare två motioner går vidare till partikongressen som mina egna. Det är mer visionära – en del tycker till och med utopiska – motioner som föreslår en statlig utredning av demokratins villkor i en globaliserad ekonomi och ett folkvalt FN-parlament.
    Till var och en av de här motionerna tänker jag återkomma med blogg-inlägg den närmaste tiden. 
    Det är för att kunna agitera för de här motionerna som jag ännu en gång kandiderar som ombud till partikongressen för den interna valkrets i partiet som består av arbetarekommunerna i Nynäshamn, Värmdö och Tyresö. Och jag hoppas förstås på stöd från medlemmar i alla tre arbetarekommunerna. Det blir i så fall min tredje partikongress. Dessutom har jag också varit ombud för Livsmedelsarbetareförbundet vid en LO-kongress.
    Partikongressens uppgift är framför allt att avgöra partiets ideologiska vägval inför framtiden och nu närmast inför valet 2018, även om de ideologiska vägvalen i sig är avgörande också för kommunalpolitikens villkor och förutsättningar i alla kommuner.
    När jag för tio år sedan flyttade till Tyresö från Lidingö, där jag under fem års tid var arbetarekommunens ordförande och ledamot av kommunfullmäktige, så bestämde jag mej för att inte ta några politiska förtroendeuppdrag alls. Jag skulle verka som gräsrotsaktivist och se om det är möjligt att nedifrån påverka det här stora och traditionsrika partiet som i nära ett sekel dominerat svensk politik och samhällsutveckling.
    Det har så här långt gått bra och varit både stimulerande och tacksamt. Det är möjligt att påverka som gräsrot i det här partiet! Det är min egen slutsats och erfarenhet, även om jag kanske inte är någon vanlig gräsrot och långt ifrån nybörjare i politiken.
    Tyresö arbetarekommun har visat sig vara en generös organisation. Självklart finns här organisatoriska och administrativa brister och det maktspel som är oundvikligt i politiken. Men det fungerar som helhet med gott humör och öppenhet för olika viljor och opinioner.
    Tyresö  arbetarekommun är en stark och vital del av partiet som påverkar partiets politik även på landstings- och riksnivå och internationellt.
    Tyresö arbetarekommun - som här om dagen under festliga former fyllde 90 år – är med sin vitalitet och framåtanda ganska representativ för hela det svenska socialdemokratiska partiet, tycker en envis, partitrogen gräsrotsaktivist…
Bror Perjus


torsdag 24 november 2016

Jämlikhet är ingen uppoffring

Nyligen, vid ett möte i vår lilla studiecirkel i Tyresö, lutade sig en av deltagarna plötsligt fram över bordet. Han pekade uppfordrande på mej. Och ställde en rak fråga, ärligt, med stor inlevelse och en viss förundran.
   Den mannen är, som vi alla i cirkeln, mycket engagerad i sin omvärld och hur samhället fungerar. Och jag tror att han är en mycket solidarisk person. Han har varit verksam i reklambranschen, han är konstnärlig, han anser att Bengt Lindström är nästan jämförbar med Van Gogh. Och han tycker att människor i allmänhet är allt för upptagna av materiella värden. Varje möte i vår cirkel inleder han med en aforism av sin favoritpoet Oscar Wilde.
   I den här studiecirkeln har jag några gånger berättat om att vi i Tyresö Arbetarekommun antagit uttalanden och skickat motioner om jämlikhet till det socialdemokratiska partiets högsta ledning.
   Nu pekade den här mannen uppfordrande på mej och ställde frågan:
-        Behöver man numera övertyga socialdemokrater om att jämlikhet är bra?
   Studiecirkeltiden var över för den här gången. Jag hann aldrig svara. Men frågan förföljer mej. För aktiva socialdemokrater är nog svaret ganska självklart. Vid en av de diskussioner vi hade i arbetarekommunen förklarades det, om en av de motioner jag skrivit, att det var att slå in öppna dörrar. Jämlikhet är ett självklart värde inom socialdemokratin. Det behöver man inte motionera om.
   Tänk om det vore så enkelt!
   När jämlikhet diskuteras återstår det alltid hur många frågor som helst som inte kan besvaras. Hur jämlikt ska det egentligen vara? Ska alla ha samma lön? Osv…
   I en motion föreslog jag att socialdemokratin ska gå till val 2018 med ett huvudbudskap om ”alla människors lika värde och det jämlika samhällets uppenbara fördelar socialt och ekonomiskt”.
   Någon tyckte, fyndigt, att det var som att diskutera om man ska spela teater i en teaterförening.  Själv tycker jag att det är som att  diskutera vilket teaterstycke man ska spela och hur det ska spelas, vilket rimligen är vanligt och vitaliserande för teaterföreningar.
   Hur det nu är med den saken, så bytte medlemsmötet helt enkelt attsats till motionen. Det eniga beslutet blev sedan att bifalla motionen och att uppmana den Socialdemokratiska Partistyrelsen att organisera en landsomfattande studiekampanj inom partiet på temat ”Det jämlika samhället”.
   Så svaret då till min vän i studiecirkeln! Måste socialdemokrater övertygas om värdet av jämlikhet?
   Nej, de flesta socialdemokrater är säkert socialdemokrater därför att de vill ha ett jämlikt samhälle. Hur jämlikt det ska vara kan och måste vi sedan diskutera i all evighet.
   Men problemet är ett helt annat, nämligen följande!
   De flesta – även socialdemokrater - uppfattar nog jämlikhet som en kostnad, en uppoffring, att det handlar om att avstå, att ge bort till den som har det lite sämre. Det finns alltid någon som har det sämre, som vi måste ge till. Den som talar om jämlikhet betraktas som idealist.
   Men nu visar modern ekonomisk forskning entydigt att det jämlika samhället fungerar bättre i praktiskt taget alla avseenden än det mera ojämlika samhället.
   Produktiviteten, det varje enskild medborgare presterar i genomsnitt, är högre i mera jämlika samhällen. Den ekonomiska tillväxten är högre i mera jämlika samhällen. Ekonomin fungerar helt enkelt bättre i mer jämlika samhällen! Allt annat fungerar för övrigt också bättre. Så jämlikhet är ingen uppoffring. Jämlikhet skapar större tillgångar.
   Jag tror att socialdemokrater i allmänhet idag inte riktigt tagit till sig att jämlikhet är ekonomiskt effektivt förutom att det är moraliskt rätt.
   Modern forskning visar helt enkelt att: Socialdemokratin har rätt. De borgerliga har fel.
Bror Perjus